© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Blog Recepten index
Made bij The Bridge

Gehaktbal met hutspot:

Een gehaktbal het lijkt zo simpel, maar er zijn mensen die er moeite mee hebben. Ik maak dus nooit een bal van rundergehakt, maar van varkensgehakt, zo heb ik altijd een sappig balletje. En maak eens een andere hutspot, snijd van die ui mooie blokjes (brunoise) en fruit ze rustig gaar, ook van die wortel mooie brunoise snijden en blancheren, doe er eens courgette in of doperwtjes. Mager gerookt spek tot kleine blokjes snijden en rustig uitbakken en samen met die gare groenten door de aardappelpuree doen en klaar is de hutspot. Gehaktbal: 500 gram varkensgehakt 4 sneetjes witbrood zonder korstjes 1 dl melk halve eetlepel mosterd 1 uitje gesnipperd en gegaard in wat boter of olie 1 ei 1 klein teentje knoflook gesnipperd snufje kruidnagelpoeder halve theelepel noormuskaat gemalen zwarte peper zout (mespuntje gerookt paprikapoeder is ook lekker) witbrood aan kleine blokjes snijden en weken in de melk Dan alles door de gehakt mengen. Balletjes vormen, met natte handen vormen dan scheuren ze niet bij het bakken. de ballen laten rusten in de koelkast voor ongeveer een uur. dan half olie en boter in de koekenpan verhitten en daar de ballen in aanbraden. Als de ballen lekker bruin gekleurd zijn de vettigheid uit de pan doen en er op smaak gebrachte bouillon in doen (liefst zelfgemaakte bouillon of fond uit een pot, maar kan ook van een bouillonblokje). Zo de ballen garen voor een 20 tal minuten. De ballen uit het vocht halen het vocht op smaak brengen en aanbinden met een beetje maïzena, de ballen terug doen en eten maar.