© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Made bij The Bridge
Gehaktbal met hutspot:
Een gehaktbal het lijkt zo simpel, maar er zijn mensen die er moeite mee hebben.
Ik maak dus nooit een bal van rundergehakt, maar van varkensgehakt, zo heb ik altijd
een sappig balletje.
En maak eens een andere hutspot, snijd van die ui mooie blokjes (brunoise) en fruit ze
rustig gaar, ook van die wortel mooie brunoise snijden en blancheren, doe er eens
courgette in of doperwtjes.
Mager gerookt spek tot kleine blokjes snijden en rustig uitbakken en samen met die gare
groenten door de aardappelpuree doen en klaar is de hutspot.
Gehaktbal:
500 gram varkensgehakt
4 sneetjes witbrood zonder korstjes
1 dl melk
halve eetlepel mosterd
1 uitje gesnipperd en gegaard in wat boter of olie
1 ei
1 klein teentje knoflook gesnipperd
snufje kruidnagelpoeder
halve theelepel noormuskaat
gemalen zwarte peper
zout
(mespuntje gerookt paprikapoeder is ook lekker)
witbrood aan kleine blokjes snijden en weken in de melk
Dan alles door de gehakt mengen.
Balletjes vormen, met natte handen vormen dan scheuren ze niet bij het bakken.
de ballen laten rusten in de koelkast voor ongeveer een uur.
dan half olie en boter in de koekenpan verhitten en daar de ballen in aanbraden.
Als de ballen lekker bruin gekleurd zijn de vettigheid uit de pan doen en er op smaak
gebrachte bouillon in doen (liefst zelfgemaakte bouillon of fond uit een pot, maar kan ook
van een bouillonblokje).
Zo de ballen garen voor een 20 tal minuten.
De ballen uit het vocht halen het vocht op smaak brengen en aanbinden met een beetje
maïzena, de ballen terug doen en eten maar.